ההבדל בין צוואה לירושה
חוק הירושה – תשכ"ה, 1965, קובע כי אם האדם לא השאיר אחריו צוואה מפורטת, הרכוש שלו מתחלק בהתאם למעגל קרבה מסודר הכולל את בן זוגו של הנפטר וילדיו. צוואה לעומת זאת, היא חלוקת הרכוש בהתאם לרצון הנפטר ולפי קביעתו מראש והיא מחייבת אף אם הנאמר בצוואה אינו תואם את חוק הירושה.
החוק מכיר בכמה סוגי צוואות וכדי שלא ניתן יהיה לערער עליה, מומלץ לבצע את התהליך עם עורך דין צוואות מקצועי.
סוגי הצוואות שהחוק מכיר בהן הן אלה:
- צוואה בכתב יד – כתיבה של צוואה בכתב יד אף ללא עדים או חתימה של רשות חוקית. יש לכלול בצוואה את חתימת הנפטר ואת התאריך המדויק שבו חתם עליה.
- צוואה בפני עדים – זהו סוג הצוואה הנפוץ ביותר. הצוואה נכתבה בכתב בפני שני עדים החתומים על הצוואה. הם מאשרים כי המוריש הצהיר בפניהם וחתם בפניהם על הצוואה.
- צוואה בעל פה – ידועה גם בשמה צוואה שכיב מרע. אם האדם מרגיש כי הוא נוטה למות הוא יכול להביא את רצונו בפני שני עדים הדוברים את שפתו. הם מעלים את רצונו על הכתב ומחתימים את הצוואה בפני רשות חוקית. צוואה זו בטלה במידה והמצווה ממשיך לחיות לאחר 30 יום מהנסיבות שהובילו אותו לומר צוואה זו.
- צוואה לפני רשות – בישראל יש כמה רשויות שבפניהן יכול מצווה לחתום על צוואה חוקית: דיין של בית דין דתי, רשם לענייני ירושה, שופט או רשם של בית משפט ונוטריון. הרשות החוקית מאשרת שהצוואה נאמרה או הוגשה לה והמצווה מאשר כי אכן זוהי צוואתו.
כדאי לתכנן ולכתוב צוואה עם איש מקצוע, שכן ניתן להתנגד לה בדיעבד אם היא לא עונה במדויק על דרישות החוק. אנשים שלא כלולים בצוואה יכולים ולנסות לערער עליה בתואנות שונות, ביניהן לטעון כי המצווה לא היה צלול בדעתו או העדים בעלי אינטרס. הקפדה על דרישות החוק ועריכת הצוואה במדויק ימנעו עוגמת נפש וסכסוכים בעתיד.
עו"ד משפחה שירלי שדה