סוגיית המוניטין, פערי השתכרות ושווי עסק משותף משמעותית מאוד במקרה של גירושין ופרידה בין בני זוג. אם בעבר נהגו להתחשב רק בחלוקה כלכלית הוגנת בין בני הזוג בעת פרידתם, הרי היום מודעים לכך שגם למושגים מופשטים כגון 'מוניטין אישי' יש חשיבות בדיונים משפטיים הקשורים לגירושין וניתן למדוד אותם.
כושר השתכרות של בן זוג בראייה משפטית
בעבר סירבו בתי המשפט להכיר בכושר ההשתכרות כנכס, אולם כיום פערי השתכרות ומוניטין אישי נתפסים כמרכיב נפרד בחישוב נכסי בני הזוג. קשה להעריכם ויש לבדוק אותם באמצעות מרכיבים כגון כישרון אישי, ניסיון והשכלה.
אם אחד מבני הזוג משתכר יותר מבן הזוג השני, ברוב המקרים הדבר נובע מהדרך שבה התנהלו חייהם לאורך השנים ומידת הזמן והמשאבים שעמדו לרשות כל אחד מהם לפתח את יכולת ההשתכרות שלו. כלומר, כיום מכירים בכך כי כושר ההשתכרות הוא דבר נרכש שנובע מלימודים, השקעת זמן ומשאבים ולא רק בגין כישרון אישי. ברוב המקרים אחד מבני הזוג יפתח את הקריירה שלו על חשבון בן הזוג השני ולכן בעת פרידה יש לפצות את זה אשר איפשר לשני להתפתח.
מוניטין כנכס כלכלי
משום כך קבע בית המשפט העליון כי מוניטין הוא נכס חשוב ויש לאזנו ולהתחשב בו בעת פרידה.
עם זאת יש לדעת כי לא מדובר בנוסחה קבועה אלא בפרמטרים שונים שבהם מתחשב בית המשפט, כגון מצבם הכלכלי והבריאותי של כל אחד מבני הזוג, שנות הנישואין, גילם ועוד.
עסק של בן הזוג..
בדרך דומה מתייחס בית המשפט לעסק שמנוהל על ידי אחד מבני הזוג, בין אם בן הזוג השני עובד בו ובין אם לא. בדרך כלל נקבע שווי עסק על ידי מומחה, הבוחן תזרימי מזומנים, מזומנים, ניירות ערך, פיקדונות ונכסים נוספים. מאלה מורידים התחייבויות פיננסיות שונות כגון הלוואות, אשראי בנקאי ועוד.
השווי נקבע גם בהתאם לתחזית עתידית על גורל העסק והנחות עבודה עתידיות.
שיטות שונות לחישוב העסק
יש לדעת כי יש כמה שיטות שבהן משתמשים לצורך הערכת שווי עסק והמומחים מתמנים ע"י ביהמ"ש לענייני משפחה או ביה"ד הרבני.