מסלול מזונות
תיקון 42 לחוק ההוצאה לפועל, התשע"ב 2012
התופעה של אי תשלום מזונות שכיחה בישראל והיא פוגעת בזכות הבסיסית של ילדים לקבל מענה על צרכי הקיום שלהם. בישראל הצטבר בתיקי מזונות חוב כולל שעומד על יותר ממיליארד ₪. כדי לממש פסק דין לתשלום מזונות, נדרש הזוכה, שלזכותו נפסקו דמי המזונות, לפתוח כנגד החייב תיק בלשכת הוצאה לפועל. תהליך זה כלל הליכים שמטרתם מימוש פסק הדין וקבלת תשלום דמי המזונות לילדיו, במידה והחייב לא משלמם מיוזמתו. לאחרונה הוכנס לחוק הוצאה לפועל תיקון 42, שהגדיר מסלול מזונות פשוט יותר עבור הזוכות.
הפתרונות המוצעים כיום במסגרת החוק בישראל
כדי לגבות חוב דמי מזונות מומלץ כיום לפתוח תיק הוצאה לפועל כנגד החייב בדמי מזונות. יש אפשרות במסגרת החוק, לגבות את החוב באמצעות המוסד לביטוח לאומי הגובה את התשלום מהחייב ומעבירו לזוכה. עם זאת, הקריטריונים למסלול זה קשוחים יותר, כגון משכורת קטנה של האישה כתנאי למימוש הגבייה. גם אם הביטוח הלאומי יפעל לטובתה, הוא לא יגבה בהכרח את כל הסכום שנקבע בפסק הדין אלא את הסכום הקבוע בתקנות הכלליות בנושא דמי מזונות.
חוק הוצאה לפועל
המטרה של חוק הוצאה לפועל היא לאזן בין זכויות הזוכה לבין שמירה על זכויות החייב, משום שלעתים החייב נמצא במצב כלכלי רע ולא יכול לשלם את שנקבע בפסק דין. לכן מגן החוק על רכוש החייב, על משכורתו ועל הוצאת פקודת מאסר. עם זאת, אף כי החוק מגדיר את זכויות הזוכה והחייב כאחד, המצב בפועל שונה בתיקי מזונות. ניתן להגביל משכורת, החייב לא יכול לפרוס את החוב לתשלומים לנוחותו ועוד. המטרה היא להבטיח את קבלת המזונות כסדרם עבור צרכי המחייה הבסיסיים של הילדים. יחסו של החוק פחות גמיש ביחס לחייב דמי מזונות כדי למנוע מצב של רעב ומחסור.
המצב בשטח מעיד כי זוכות רבות בפסק דין של מזונות לא יכולות לשכור שירותי עו"ד כדי לגבות את חובן. מנגד, נפוצה התופעה של פתיחת תיקי הוצאה לפועל לחינם, רק מתוך תחושת נקמה וניצול החוק לטובתן, תוך כדי פגיעה בחייב.
תיקון 42, מסלול מזונות בחוק הוצאה לפועל
לאחרונה נכנס לחוק ההוצאה לפועל שינוי ניסיוני למשך שש שנים, והוא תיקון 42 המגדיר מסלול מזונות. השינוי קובע כי אדם שזכה בפסק דין מזונות יכול לפתוח תיק לגביית מזונות במסלול חדש בלשכה להוצאה לפועל, והיא זו שאחראית לנקוט בהליכים מול החייב ולא הזוכה, עד לגביית החוב. המטרה היא להקל על הזוכה ולבצע במקומו אמצעי גבייה כגון בקשות לעיקול, בדיקת נכסים, צו יציאה מהארץ וכדומה.
זוכה שלא גבתה את חובה באמצעות המוסד לביטוח לאומי, יכולה לבחור בין מסלול רגיל בהוצאה לפועל לבין מסלול המזונות. המסלול החדש פתוח בפני כל תיקי המזונות וזמין בלשכת הוצאה לפועל אחת בכל מחוז שיפוט (תל אביב, מרכז, ירושלים, חיפה, באר שבע, נצרת). עם זאת, החוק הולך לקראת הזוכה ומאפשר לה לפתוח את התיק, להגיש מסמכים ובקשות בכל לשכת הוצאה לפועל שנוח לה, בעוד התיק מתנהל באחת הלשכות העוסקות במסלול מזונות.
לסיכום: התיקון לחוק מיועד לאפשר לזוכים בתיקי הוצאה לפועל, לרוב זוכות, לקבל את המגיע להן במסגרת המזונות שנקבעו להן. מסלול מזונות עוקף את הקשיים הבירוקרטיים שעמדו בפניהן עד עכשיו ונועד להקל על פתיחת תיק מזונות וניהולו. יש לזכור שאף כי יש בידי הזוכה פסק הדין מזונות שאותו קיבלה לאחר תהליכים משפטיים מתישים, הרי אכיפתו עד עכשיו הייתה מסורבלת וקשה. משום כך הוכנס בחוק הוצאה לפועל תיקון 42 שמטרתו להקל על הזוכה.
עדויות בשטח מעלות כי מסלול המזונות אפקטיבי, שכן עו"ד מדווחים כי הם מקבלים פחות פניות הקשורות לפתיחת תיקים בלשכות הוצאה לפועל.
עורך דין דיני משפחה – שירלי שדה