החוק בישראל קובע כי כל אדם רשאי לנהל את ענייניו, אולם יש מקרים מסוימים ובהם אינו מסוגל לעשות זאת והוא אינו יכול להגיע להחלטה מושכלת אודות גופו ורכושו. אפוטרופסות לגוף ורכוש נקבעת במקרים מסוימים שבהם אדם לא יכול להחליט על עצמו ועל רכושו, אך ההחלטה על מנוי אפוטרופוס היא הליך מורכב המתחשב בערך זכויות חירות בסיסית של האדם.
אפוטרופוס לגוף אחראי על כל ההחלטות הקשורות לעניינים האישיים של האדם, כגון צרכיו הגופניים, הרפואיים, תעסוקה, מקום מגורים ועוד. אפוטרופוס לרכוש מגן על האדם מפני ניצול כלכלי, מנהל את נכסיו כגון חשבון הבנק, דואג למיצוי זכויותיו הכספיות ועוד.
בית המשפט יכול למנות אפוטרופוס במקרים הבאים: פסול דין, קטין שהוריו נפטרו או נקבע כי אינם מסוגלים למלא את המחויבויות שלהם כהורים, בגיר בעל צרכים מיוחדים שלא יכול לנהל את ענייניו (אוטיסט, פיגור שכלי, מחלת נפש, מחלה כרונית וכיוצ"ב), קשיש ואף אדם המאושפז בבית החולים.
כדי לקבל אפוטרופסות יש לעבור כמה שלבים:
- בקשה – להגיש בקשה לבית המשפט הכוללת טופס בקשה, תצהיר ולאדם בוגר חוות דעת מפסיכיאטר או מרופא משפחה, המפרטת את מצבו של האדם והאפשרויות שלו לדאוג לענייניו. אפשר ורצוי גם לצרף חוות דעת של עובד סוציאלי.
- בני משפחה אחרים – על בני משפחה מדרגה ראשונה לחתום על כתב הסכמה ובה הם מעידים שאינם מעוניינים להיות אפוטרופוסים. אם יש בני משפחה שלא מסכימים לתהליך זה, יש לרשום את הפרטים שלהם ולציין זאת בבקשה.
- אישור הבקשה – בית המשפט מחליט על מינוי אפוטרופוס לאחר בדיקת הבקשה וכל הפרטים הרשומים בה לרבות קבלת תסקיר ממשרד האפוטרופוס הכללי.
החוק קובע את הזכויות של האדם שמונה לו אפוטרופוס ואת חובותיו של האפוטרופוס למשל, אם מדובר בקטין או פסול דין, על האפוטרופוס להיות אחראי לצרכים שלו כגון לימודים, הכשרה, שמירה על נכסיו ועוד. עליו לדווח לאפוטרופוס הכללי על כל הקשור לאחריות שלו כפי שנקבע בחוק.
אפוטרופסות מונעת מצב של סכסוכים קשים בתוך המשפחה הקשורים להחלטות על עתידו של אדם מסוים ועתיד רכושו. בדרך זו ניתן לטפל בו בדרך הטובה ביותר, תוך שמירה על האינטרסים שלו, על כבודו ועל בריאותו.
עורך דין משפחה שירלי שדה