מזונות לידועה בציבור - מזונות משקמים
פסק דין על זכאות ידועה בציבור לקבל מזונות
בית המשפט לענייני משפחה במחוז תל אביב (תמ"ש 48120/08) קיבל לאחרונה את תביעתה של אישה, שהייתה ידועה בציבור. נקבע היא זכאית למזונות משקמים וכי על בן זוגה לשלם לה 7,500 ₪ לחודש במשך שנה או לחלופין פיצוי חד פעמי העומד על 75,000 ₪.
מהם מזונות משקמים
בישראל מגדיר החוק כי הבעל חייב לזון את אשתו במידה והם נשואים זה לזו כדת משה וישראל. עם זאת, יש זוגות שאינם נשואים, בלי קשר לדתם, אך הם עונים על ההגדרה של ידועים בציבור. אפשר להוכיח כי הם קיימו חיים משותפים עם בן זוגם כבעל ואשה לכל דבר ואף ניהלו בית משותף. במקרה כזה אפשר להכיר בבת הזוג כידועה בציבור וזכותה לקבל מזונות אזרחיים או שיקומיים, כדי להבטיח את מחייתה.
את ההלכה קבעו פסקי דין בבית המשפט העליון, והיא קובעת כי גם אם אין בין בני הזוג הסכם, הרי זכות המזונות של ידועה בציבור נובעת מהסכם משתמע בין בני הזוג או מכוח עיקרון תום הלב לפי ההגינות, תחושת הצדק והיושר.
טענות הידועה בציבור
הידועה בציבור טענה כי שני בני הזוג חיו כידועים בציבור והאיש כלכל אותה ברמת חיים גבוהה. כשחלה נאלצה לעזוב את מקום עבודתה כדי לסייע בו ולטפל בו. במקביל תמכה בו בזמן הליכי הגירושין מאשתו הקודמת ואף הקפידה כי יישמר הקשר בינו לבין בתו. אף כי נפרדו כמה פעמים, המשיך בן זוגה לשלם עבורה את דמי השכירות בדירתה החדשה.
טענות הידוע בציבור
הידוע בציבור טען כי שני הצדדים כלל לא עונים על ההגדרה של ידועים בציבור וכי בת זוגו הייתה עמו ביחסים כדי לנצלו כלכלית, לאור מצבו הבריאותי.
לטענתו היא אינה זכאית למזונות לאור גילם של בני הזוג, פרידות תכופות ביניהם, היעדר רכוש משותף ואף תלונות על אלימות שהפגינה כלפיו, כולל תלונות במשטרה והטלת צווי הגנה.
החלטת בית המשפט על זכאות בת הזוג למזונות משקמים
בית המשפט התרשם כי שני הצדדים חיו כידועים בציבור, למרות התלונות במשטרה והפרידות התכופות במערכת היחסים שלהם.
עם זאת, אף כי בית המשפט השתכנע כי שני הצדדים התכוונו למסד את הקשר ביניהם וכי בן הזוג דאג לכלכלת בת זוגו, הוא לא הסיק כי עליו לדאוג למזונותיה.
בית המשפט קבע כי בת הזוג לא הצליחה להוכיח שהאיש התכוון להמשיך ולפרנסה לאחר פרידתם ולכן דחה את תביעת המזונות שהגישה, מכוח היעדר הסכם משתמע, קרי הסכם לא כתוב שנוצר מטיב היחסים עצמם.
לייעוץ בנושא מזונות השאירו פרטים
עם זאת, התחשב בית המשפט בעקרונות תום הלב, הגינות, יושר ותחושת הצדק במערכת היחסים בין שני בני הזוג.
גילה של האישה, 43, נלקח בחשבון וגם כוונתה להקים משפחה בעוד היא יודעת על הליכי הגירושין של בן זוגה ומערכת היחסים הבעייתית שיש לו עם בתו.
נוסף על כך, התחשב בית המשפט בכך שידעה על מחלתו וגילתה רצון ונכונות לסעוד אותו במצבו. עם פרידתם היא אף שכרה דירה על חשבונה והמשיכה לשלם עליה גם לאחר שחזרה אל בן זוגה.
לאור נימוקים אלה הסיק בית המשפט שבן הזוג חייב במזונות משקמים לבת זוגו, כדי שתוכל להתאושש ממערכת היחסים הקשה וכדי שתוכל להחזיר את חובותיה.
פסק הדין דן אף בהיבט הפרת הבטחת נישואין. אף כי שני הצדדים התארסו ונקבע רישומם ברבנות, נקבע במקרה הזה כי כל אחד מהם רשאי לחזור בו מהאירוסין ללא פיצוי.
זאת כי מערכת היחסים שלהם לוותה באלימות שלא הסתיימה גם לאחר ליווי של יועצת זוגית, ולאור העובדה שבת הזוג סירבה לחתום על הסכם ממון שהגיש בן הזוג.
לסיכום:
בית המשפט מייחס משמעות למערכת היחסים בין בני זוג ידועים בציבור, משום שלא מדובר על שני אנשים זרים ללא מחויבות זה לזה, אף כי בחרו לא להינשא.
בית המשפט ממליץ במקרה כזה על הטלת מזונות משקמים ולכן קבע כי על הידועה בציבור לקבל מזונות לתקופה נתונה, כדי שהיא תוכל להתאושש מהפרידה ולשקם את חייה.
עורך דין גירושין שירלי שדה