האם פשיטת רגל פוטרת מתשלום מזונות?
האם אדם אשר הוגדר כפושט רגל משלם מזונות מן המניין או שצו פשיטת רגל פוטר אותו מהתשלום או שמא הוא צריך לשלם רק חלק? כיצד ניתן להגיש תביעת מזונות במקרה של פושט רגל? כל המידע על הגשת תביעת חוב מזונות בפשיטת רגל, מה קובעת קציבת מזונות ומידע רלוונטי.
חשוב לציין כי המאמר מתייחס לגבר כחייב במזונות ולאישה כזכאית למזונות עבור הילדים הקטינים משום שלמדנו כי זה המצב הרווח בישראל, אך בהחלט חשוב לציין כי יכולים להיות יוצאים מן הכלל.
תיקון חוק פקודת פשיטת הרגל - 2014
לא אחת אנו עדים למקרים בהם אבות מנסים לחמוק מתשלום מזונות באמצעות הליך של פשיטת רגל, אשר מאפשר להם הסדרי תשלומים נוחים, והפטר מחובות בהמשך.
בית המשפט בישראל קבע כי לא ניתן להיפטר מתשלום מזונות בשל פשיטת רגל. תיקון החוק משנת 2014 מסייע לזכאים, לגבות חוב מזונות גם כאשר החייב נמצא בהליך של פשיטת רגל, או כבר הוגדר כפושט רגל. עד לתיקון החוק, ילדיו של חייב אשר החל הליכים של פשיטת רגל, נפגעו כלכלית, ובית המשפט הבין כי לעיתים מדובר באסטרטגיה להימנע מתשלום מזונות.
הגשת תביעת חוב מזונות בפשיטת רגל
פקודת פשיטת הרגל מבדילה בין חובות שהצטברו עד למתן צו כינוס הנכסים, לבין חובות שהצטברו לאחר מתן הצו ועד להכרזה על פשיטת הרגל. חובות אשר הצטברו לפני מתן צו הכינוס נגד החייב, הם חובות אשר ניתן לתבוע עבורם בהליך פשיטת הרגל. כלומר, הצד שזכאי למזונות יוכל להגיש תביעת חוב לכונס הנכסים, עבור החובות שהצטברו, והם ייחשבו לחובות בעדיפות עליונה, במסגרת הסדר התשלום מול החייב. בכל מקרה חוב מזונות הינו חוב בעל מעמד מיוחד בהליך פש"ר.
במקרה של חוב מזונות לאחר מתן צו כינוס, לא ניתן לצרף אותו כתביעת חוב לכונס הנכסים. תיקון החוק ב-2014 קבע, כי בית המשפט יוכל להקציב סכומי מזונות שוטפים מהרגע שניתן צו כינוס נכסים, לפני שהחייב הוכרז שפושט רגל. כלומר, בתקופה זו, יוקצב סכום מיוחד עבור מזונות הילדים והם יצטרפו לצו התשלומים של יתר החובות.
לפניה ויעוץ משפטי מקצועי מעו"ד שדה
מזונות בפשיטת רגל – קציבת מזונות
כאשר החייב מקבל צו כינוס, עליו ליידע את כל נושיו, כולל את גרושתו, אשר זכאית להמשיך ולקבל את המזונות שנקבעו במסגרת הליכי הגירושין. גובה המזונות כבר נקבע בעבר, אולם כעת, מדובר בצו זמני המותאם לתקופה בה החייב נמצא בהליך של פשיטת רגל, וככל הנראה תידרש הפחתה של גובה התשלום החודשי לגרושה.
הגרושה רשאית להגיש בקשה לקציבת מזונות, במסגרתה היא תבקש את הסכום אשר היא זקוקה לו לפי ראייתה, ובית המשפט יקבע את הסכום, לאחר תגובת החייב וכונס הנכסים. בית המשפט יתייחס לצרכי הילדים, ליכולותיו של הנושה , לכל שאר החובות ופרמטרים נוספים.
חשוב לציין שגם אם נפסק סכום מסויים למזונות הילדים בתקופת הגירושין (נניח 2500 ₪ לילד) וכיום במסגרת הליכי פש"ר נקצב סכום נמוך יותר (1000 ₪), שאז ההפרש (1500 ₪ לחודש) לא "הולך לאיבוד" וניתן לגבות את ההפרשים בסיום הליך הפש"ר.
חוב מזונות לאחר הפטר
צו הפטר הינו צו שניתן בהליך פשיטת רגל וקובע על סיום תשלום חובות. חוב מזונות אינו נכלל בהגדרת הפטר, ובניגוד לחובות אחרים, החייב ממשיך לשלם עבורו גם לאחר מתן צו הפטר. גם בסיום של הליך פשיטת רגל, אם באמצעות הסדר או באמצעות ביטול ההליך, החייב מחויב להמשיך לשלם את חוב המזונות ו/או ההפרש שנוצר כלומר, גם במקרה של סיום הליך פשיטת רגל בשל מתן צו הפטר, חוב המזונות אינו מופטר וניתן להמשיך לגבות אותו בלשכת ההוצאה לפועל.
חשוב להוסיף כי גם במקרה שהחוב הוא מול המוסד לביטוח הלאומי, אשר שילם לזכאי המזונות קצבת מזונות, גם חוב מזונות זה אינו פטור.
ליווי משפטי מקצועי
אם אתם או יקיריכם נקלעתם למציאות עגומה בה הינכם חוששים מיכולתכם לשלם מזונות עקב הליך פשיטת רגל, או הינכם חוששים שזכאותכם למזונות תיפגע, בשל הליך פשיטת רגל של הצד השני, הינכם מוזמנים לפנות לעורכת דין שירלי שדה, המנוסה בליווי וייעוץ מקצועי בכל הנוגע למזונות מול פשיטת רגל.
אנו נעניק לכם את הסיוע המקצועי הטוב ביותר והמקיף לצבכם, בין אם אתם שכירים או עצמאים.