מאת עו"ד משפחה וגירושין שירלי שדה.
אחת הסוגיות המהותיות והעיקריות שיש להכריע בהן בהליך גירושין, אשר הינו תהליך מורכב וכואב לשני הצדדים, היא משמורת הילדים.
רק במקרה שבו ההורים מתגוררים בנפרד- יש להחליט מיהו ההורה המשמורן כלומר זה שמחזיק מרבית הזמן את הילדים.
על פי חוק, ההורים הם האפוטרופוסים הטבעיים של הילדים עד גיל 18, גם במקרה שבו ההורים פרודים/גרושים וגם במקרה בו רק אחד מהם נקבע כמשמורן של הילדים.
החוק נוטה לחזקה אוטומטית אצל האם לילדים עד גיל 6 שנים, שנקראת חזקת הגיל הרך אולם ישנם מקרים בהם שני הצדדים, מעדיפים להסכים על משמורת משותפת,ועדין אין זה אומר שהשבוע מתחלק חצי חצי בין ההורים.
במקרה של משמורת משותפת רצוי שתהיה קרבה גיאוגרפית של שני ההורים, על מנת שהילד יוכל להמשיך אחה"צ את הפעילות הרגילה שלו , מעבר ללימודים כמו חוגים, חברים, פעילויות אחה"צ.
על סוגיית המשמורת המשותפת וכיצד היא נקבעת, בעמוד שלפניכם.
מהי משמורת משותפת?
הסדר משמורת משותפת הינו הסדר משפטי, אשר קובע כי לשני ההורים ישנה זכות הורית שווה ואין עדיפות להורה אחד או הורה שהוא יותר דומיננטי.
מדובר לא רק על משמורת פיזית של "אצל מי הילד" אלא גם בהענקת הטבות הנובעות מהסטטוס הזה למשל נקודת זיכוי במס הכנסה, הנחות שונות ברשות המקומית, זכאות לדיור ועוד.
עד לפני מעט מאוד שנים, היה נהוג כי האם תוכר כמשמורנית על הילדים ואילו האב יהיה "רשאי" לקחתם פעמיים בשבוע (לרוב שני ורביעי) וכל סוף שבוע שני לסירוגין.
עד אז הילדים לנו את האב כמשהו רשות וכינו זאת "הסדרי ראייה".
מאז הוחלף המינוח וכיום הילדים גדלים אצל האב, שאינו זקוק להוכיח את הורתו (לרוב) וכי כל אחד מההורים מקיים זמני שהות או הסדרי שהייה עם הילדים.
האם משמורת משותפת מתאימה לכלל ההורים?
במבט ראשון נראה כי משמורת משותפת, בה הילדים יכולים לשהות עם שני ההורים באופן שווה או כמעט שווה, נראית פתרון אידיאלי. מסתבר כי משמורת משותפת לא מתאימה בכל המקרים, ובית המשפט אינו מאשר אותה, אלא אם כן הוא סבור כי מתקיימים כל התנאים המתאימים לקיום משמורת משותפת.
לדוגמא, מרחק גיאוגרפי שלא תמיד מאפשר קיום משמורת משותפת שכן הנסיעות הממושכות מבית לבית אינו מטיב עם הילדים.
היבט נוסף שלוקח בית המשפט בחשבון הוא נושא המסוגלות ההורית. כאשר צד אחד לא נותן לגיטימציה להורה השני או לא מתחשב בדעותיו או לא פועל בהתאם לצרכי הילד – לא תמיד בימ"ש יסבור שזה המקרה הנכון למשמורת משותפת.
לייעוץ משפטי ללא התחייבות בנושא משמורת משותפת
מזונות ילדים במשמורת משותפת
טרם פסיקה בבית המשפט העליון, בחודש יולי 2017 ,החבות על מזונות הילדים הייתה מוטלת כולה על האב, גם כאשר בחרו הצדדים במשמורת משותפת, ללא התחשבות כמעט בגובה השתכרות האם או נתונים נוספים. האב נאלץ לשלם תשלום כפול על הוצאות משמורת על ילדיו, ועל תשלומי מזונות לאם הילדים.
אמנם בית המשפט המחוזי קבע הפחתה של כ-25% במקרים של משמורת משותפת, אולם הדבר היה חריג ובעיקר נוצר חוסר אחידות וחוסר הוגנות כלפי האבות.
בחודש יולי 2017, קבע בית המשפט העליון הלכה חדשה בנושא המזונות כי במקרה של משמורת משותפת תוך התחשבות בהכנסות ההורים, נושאים ההורים יחדיו בחבות מזונות הילדים, פסיקה זו בהחלט שינתה את פני הדברים ואת הקשר בין משמורת משותפת לבין מזונות.
משמורת משותפת ללא הסכמת האם
ככלל, משמורת משותפת הינה תוצאת רצון שני הצדדים לאחריות שווה על ילדיהם מכל הבחינות. ישנם מקרים בהם בית המשפט, על אף התנגדות האם למשמורת משותפת למשל בשל העדר תקשורת , כן יעניק אותה להורים מתוך אמונה כי כך ההורים ילמדו לתקשר ביניהם.
בית המשפט שוקל את הטיעונים ביחס לטובת הילדים טובתם בלבד עומדת לנגד עיניו, ולא ביחס למשבר היחסים בין הצדדים.
מאיזה גיל מומלץ לקיים משמורת משותפת?
החוק לא קובע גיל לעניין זה, התשובה לשאלה זו נעוצה ברצון ההורים ובהשקפת עולמם.
למשל במקרים של הורות משותפת כלומר של אנשים שחברו רק לצורך הבאת ילד לעולם, המשמורת המשותפת נקבעת מראש עבור התינוק עוד בשלב הינקות.
פנו אליי לייעוץ בנושא משמורת משותפת
עו"ד ומגשרת שירלי שדה מתמחה בדיני משפחה וגירושין, הינה ניסיון רב בליווי וייעוץ משפטי בתחום משפחה וגירושין.
אחד העקרונות המרכזיים, אשר מובילים אותה בדרכה המקצועית, הוא הניסיון המקסימאלי להגיע להסכמה, מחוץ לכותלי בית המשפט ובכך לחסוך הרבה זמן, כסף ועוגמת נפש.