מה שהיה מכונה עד לאחרונה כהסדרי ראיה, כיום המינוח הנכון הוא זמני שהות או זמני שהייה.
מה ניתן לעשות כאשר אחד הצדדים לא מקיים אותם והאם גם לסבא וסבתא מגיעים זמני שהות עם הנכדים? על כל אלו ועוד, במאמר שלפניכם
למי מיועד זמני שהות?
כאשר ההורים נפרדים, יש צורך להסדיר את חלוקת הזמנים בהם ישהו הילדים עם כל אחד מהם. כלומר כל עוד ההורים גרים יחדיו, לרוב אין צורך בקביעת החלוקה.
בין אם מדובר בזמני שהות זמניים או זמני שהות נרחבים, הסיטואציה אינה פשוטה, ובכל מקרה תלקח בחשבון טובת הילד – כלומר: זמני השהות נקבעים בהתאם לטובת הילד הספציפי ואין "מה קובע החוק" בעניין.
שינוי שחל בשנים האחרונות
נושא משמורת הילדים וזמני השהות עבר שינוי גדול בשנים האחרונות. בעבר, ההסדרים המקובלים היו כאלו שהאם הינה משמורנית ואילו האב נהג להפגש עם ילדיו כפעמיים בשבוע וכל סוף שבוע שני (לעתים אף ללא לינה), אולם כיום לא מעניקים באופן אוטומטי לאמהות את המשמורת וקיימת נטיה ליתן זמני שהות נרחבים לכל אחד מההורים עם ילדיהם.
כיום אף בוטלו תביעות המשמורת והדיון מתמקד בחלוקת זמני השהות של הילדים בין ההורים.
יצוין, כי גם בגיל צעיר של הילד, ישנה חשיבות רבה לתכיפות המפגשים עם שני ההורים. לכן, גם אם מדובר בתינוק שעדיין יונק, רצוי שהתינוק יראה את שני הוריו מדי יום כדי ליצור קשר הדוק ובטוח עם שניהם.
לייעוץ משפטי בנושא זמני שהות עם עו"ד שדה
משמורת משותפת וחלוקת זמני שהות
בשנים האחרונות, רואים שינוי תפיסה שבא לידי ביטוי בכך שאבות רוצים לקחת חלק משמעותי יותר בגידול ילדיהם. כתוצאה מכך, הדרך שהפכה להיות נפוצה לקביעת הסדר המשמורת, היא לא עוד משמורת בלעדית לאב או לאם, אלא משמורת משותפת.
במשמורת רגילה, ההורה המשמורן הוא זה שנמצא רוב הזמן עם ילדיו, וההורה האחר, אשר נקבעו לו זמני שהות, מטפל בילדים רק בזמני השהייה שנקבעו לו איתם.
לעומת זאת, משמורת משותפת או באחריות הורית שווה הינה מחלקת באופן שוויוני או קרוב לכך בין שני ההורים את זמני השהות של הילדים , ושני ההורים אחראים לטיפול השוטף בילדיהם, כאשר הם שוהים אצלם. להורים אשר מקיימים הסדר של משמורת משותפת, האפשרות לשוויון בעניין זה היא זכות ולא חובה, שכן המשמעות של משמורת משותפת היא, שכך שני ההורים יכולים לקחת חלק גדול יותר בגידול הילדים. בדרך זו, ניתן למנוע מצב שבו הורה אחד הוא הדומיננטי בחיי הילד, והאחר רואה אותו שעות ספורות בלבד בשבוע.
חשוב להדגיש כי גם במקרה בו ההגדרה של המשמורת הינה אינה משותפת עדין מכח החוק, ההורים הינם אפוטרופסים טבעיים של הילדים ודרושה הסכמת שניהם לכל החלטה חשובה בענייני הילדים.
הורים צריכים לקחת בחשבון כי במשמורת משותפת יש לבחון את יכולתו של כל הורה להיות עם ילדו בצורה דומה/זהה לזו של ההורה השני, גם מבחינת זמינות. כלומר: האם באפשרותו להפחית בשעות העבודה בזמני השהייה, האם ההורה יכול להביא את הילד למסגרת החינוכית בה הוא נמצא בשעות מוקדמות (במיוחד אם המרחק הגיאוגרפי מהמסגרת החינוכית משמעותי), האם כשהילד חולה, ההורה יוכל להשאר איתו בבית כמה שצריך וכד'.
אכיפת זמני שהות
ההורים יכולים לקבוע את חלוקת זמני השהות ביניהם בהסכם.
אם הם לא מגיעים להחלטה, בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני יקבעו זאת.
קביעה ראשונה לגבי חלוקת זמני שהות תעשה לרוב כחלק מהכרעה בין אם ההורים נשואים ובין אם לאו.
כאשר קיימת החלטה לחלוקת זמני שהות ניתן לאוכפה מול רשויות החוק.
זמני שהות בפיקוח גורמים מקצועיים
ישנם מצבים בהם גורמי הרווחה ובית המשפט/בית הדין הרבני סבורים, כי קיימת סכנה ממשית לילד מאחד ההורים. במקרים כאלו, זמני השהות יתקיימו במרכז קשר הורה-ילד ויהיו בפיקוח של גורמים מקצועיים.
זמני שהות לסבא וסבתא
ע"פ החוק, סבא וסבתא זכאים לקשר עם נכדיהם במקרה של גירושי ההורים או כאשר אחד ההורים נפטר או כשההורה לא נמצא כלל בקשר עם ילדיו (למשל: במעבר למדינה אחרת).
עם זאת, לא מדובר בזכות אוטומטית של הסבים, אלא ברשות אותה יש לבחון האם עולה בקנה אחד עם טובת הנכד.