מהו הסכם ממון? למי הוא מיועד? מהם יתרונותיו ומה חשוב לכלול בו? כל המידע – לפניכם
מה כולל הסכם ממון?
הסכם ממון הוא, למעשה, חוזה שנערך בכתב בין בני זוג, במסגרתו הם מסדירים את כל ענייני הרכוש ביניהם. זאת, על-פי הרצון של כל אחד מהם. זהו הסכם צופה פני עתיד, אשר מטרתו היא למנוע מצב שבשעת משבר יתעוררו מחלוקות כספיות ואחרות קשות בין בני הזוג.
הסכם ממון מתייחס לרוב לרכוש קיים של כל צד לפני הנישואין, כולל פירות מהשקעה, ריבית, עליית ערך וכד'.
בנוסף, לרוב ישנה בהסכם התייחסות גם לרכוש עתידי אותו יצבור כל צד לאחר החתונה, כולל רכוש שיתקבל אצל כל צד במהלך הנישואין, כגון: מתנות, ירושות ועוד.
כאשר מדובר בהסכם לאחר הנישואין, ניתן להתייחס גם לכל ההיבטים הקשורים בניהול מערכת היחסים הזוגית כמו: מזונות ילדים, חינוכם, משמורת ועוד.
למי מיועד הסכם ממון?
הסכם ממון אינו מיועד רק לבני זוג נשואים. ההסכם מיועד גם לבני זוג אשר חיים כידועים בציבור או כאלו אשר מסדירים את זוגיותם באמצעות תעודת זוגיות.
היכן ניתן לאשר הסכם ממון?
פן חשוב של הסכם הממון, הוא אישור ההסכם. כאן יש לשים לב ולהבחין בין שני מקרים: כאשר בני הזוג עורכים הסכם ממון טרום הנישואין, אפשר לאשר את ההסכם אצל נוטריון או בפני בית המשפט לענייני משפחה או בפני בית הדין הרבני. עם זאת, כאשר ההסכם בין בני הזוג נחתם לאחר הנישואין, ניתן לאשר את ההסכם רק ע"י בית המשפט או בית הדין.
לתיאום פגישת ייעוץ עם עו"ד שדה
מהם היתרונות של הסכם ממון טרום נישואין?
היתרונות של הסכם ממון טרום נישואין הם רבים, ביניהם:
* הסכם ממון יוצר תיאום ציפיות בין בני הזוג. ניסוח הסכם ממון מאפשר לצדדים לבטא את הסכמותיהם בכתב, וכך למעשה אין צד אחד שמרוויח או מפסיד במקרה שהקשר ייפסק, שכן כל צד יסיים את הקשר בהתאם למפורט בהסכם. כלומר: הסכם ממון, לא רק שאינו פוגע בזוגיות, אלא שהוא יכול להעצים אותה, בהיותו כזה אשר יגן על האינטרסים של כל צד בצורה הגונה, מכובדת וראויה.
* באמצעות ההסכם ניתן להכיר במציאות הכלכלית כפי שהיא: הנכסים והחובות של בני הזוג כתובים במפורש בהסכם, כך שכל צד יודע את הפרטים האלו.
* במקרה שהקשר יגיע לסיומו, ובני הזוג יחליטו להפרד ולהתגרש, הרי שהליך הגירושין יהיה לרוב קל, מהיר וזול יותר, שכן בני הזוג יחסכו הוצאות רבות על דיונים בבתי משפט וייצוג של עורכי דין.
* הסכם ממון חשוב במיוחד בפרק ב'. בדרך כלל זוגות שעורכים הסכם ממון פרק ב', קובעים בו הוראות המסדירות הפרדה רכושית לעת פרידה. כך נקבע, כי הרכוש שצברו יישאר נפרד, ולא יחולק ביניהם.
מימוש הסכם ממון
למרבה הצער, ע"פ הסטטיסטיקה, אחד מכל 3 זוגות בישראל מתגרש, או עתיד להתגרש.
בני זוג אשר ניצבים בפני גירושין, יכולים לפעול באחת משתי הדרכים הבאות:
1. לחלק ביניהם את הרכוש המשותף בהתאם לחוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, אשר נחקק בשנת 1974 ורלוונטי לבני זוג אשר נשאו לאחר חקיקת החוק.
2. לממש הסכם ממון, אם יש כזה ובני הזוג חתמו עליו מבעוד מועד.
אם כן, חשיבותו של הסכם ממון היא רבה. אין להקל ראש בניסוח הסכם ממון ובחתימה עליו.
מומלץ לפנות לעורך דין מקצועי, אשר יסייע לכם בנושא.
עורכת דין שירלי שדה בעלת נסיון רב בניסוח הסכמי ממון.
נסיונה, מקצועיותה ורגישותה יסייעו לכם להגיע להסכם ממון העונה על צרכיכם ורצונותיכם.