במדינת ישראל אין אפשרות להינשא בנישואים אזרחיים, אלא בנישואים המוכרים על ידי בתי הדין הדתיים בלבד (מלבד חסרי דת).
נישואים אזרחיים בחו"ל מאפשרים לזוגות שאינם יכולים (פסולי חיתון) או אינם מעוניינים להינשא על פי הדין הדתי, למסד את הקשר ביניהם (כולל זוגות בני אותו המין).

מהו פסול חיתון? וכיצד סטטוס זה משפיע
ע"פ ההלכה, יש אנשים אשר מוגדרים כ"פסולי חיתון" ובשל סטטוס זה, אינם רשאים להנשא באמצעות הרבנות. כך למשל:
- לכהן אסור להנשא לגרושה, אשה שעברה טקס חליצה, גיורת ועוד.
- ממזר – ילד שנולד לאם נשואה מגבר אחר שאינו בעלה. ע"פ ההלכה, ממזרים לא יכולים להתחתן במשך עשרה דורות. (עם ממזרים כמותם או גירות הם כן יכולים להתחתן).
- מסורבת גט – אשה כזו נחשבת עדיין נשואה, ומכיון שע"פ הדת, אשה לא יכולה להיות נשואה ליותר מאיש אחד, היא מוגדרת כפסולת חיתון
רישום הנישואים

בין אם מדובר בפסולי חיתון ובין אם מדובר באנשים שאינם מעוניינים, מסיבות של העדר חיבה לדת או אחרות, להנשא באמצעות הרבנות, על כל אזרח או תושב ישראל שנישא בנישואים אזרחיים מחוץ לישראל, חלה החובה לרשום במרשם האוכלוסין בישראל את הנישואים.
על פי החוק, אי דיווח על הנישואים תוך 30 ימים מיום הנישואים, הוא עבירה שעונשה מאסר או קנס.
אם שני בני הזוג הם אזרחי ישראל, חלה החובה על שניהם להתייצב בלשכת רישום האוכלוסין כדי להגיש את הבקשה.
אם אחד מבני הזוג הוא אזרח זר, בן הזוג שהוא אזרח ישראלי הוא זה שצריך להתייצב בלשכה ולרשום את הנישואים.
היכן אפשר להינשא בנישואים אזרחיים?
יש מדינות רבות המבצעות נישואים אזרחיים באמצעות הרשויות הרשמיות בהן, כמו: בתי משפט ועיריות. האפשרויות הנפוצות עבור אזרחים ישראלים לחתונה אזרחית הן בקפריסין ובפראג. זאת, בשל הקרבה היחסית לישראל וכן משום שמדינות אלו מאפשרות לאזרחים זרים להתחתן בתחומן.
חשוב לציין שבתקופה שבה ההורים מודעים יותר ויותר להשפעות הלא פשוטות שיש להליך הגירושין על הילדים, הרי שעדיף לקחת אחריות ולנהל הליך גירושין בהסכמה על פני הליך גירושין שיהפוך את הדינמיקה המשפחתית כולה להרבה יותר סבוכה ובעייתית.
זקוקים לייעוץ משפטי בהליך נישואין אזרחיים? נשמח לשוחח ולעזור
אילו מסמכים נדרשים לנישואים אזרחיים?
כדי להנשא בנישואים אזרחיים בחו"ל, יש לדאוג מראש למסמכים מסוימים. לכל מדינה יש דרישות משלה. כך למשל, הדרישות בצ'כיה הן מעט נוקשות וסבוכות יותר מאשר הדרישות בקפריסין.
כדי להתחתן בחתונה אזרחית בקפריסין צריך להגיש תמצית רישום ממשרד הפנים ודרכון. לגבי אזרחים שאינם אזרחים ישראליים, בנוסף לאישור המעיד על המצב המשפחתי, יש להגיש גם תעודת גירושין לגרושים ותעודת פטירה לאלמנים. המסמכים צריכים להיות מתורגמים לאנגלית וחובה שיהיו חתומים בידי נוטריון.
זוגות המעוניינים להינשא בחתונה אזרחית בפראג, צריכים לדעת כי יהא עליהם לתרגם את המסמכים הרלוונטית לשפה הצ'כית, וחובה שהמסמכים יהיו חתומים בידי נוטריון. כמו כן המסמכים צריכים להיות חתומים בחותמת אפוסטיל.
גירושין
חשוב לציין, כי ההלכה לא מתעלמת מנישואים אזרחיים. ובמה דברים אמורים? אם התחתנתם בנישואים אזרחיים בחו"ל, ויגיע יום בו יחסיכם יעלו על שרטון ותרצו להתגרש, הרי שהגירושין יצטרכו להתבצע באמצעות הרבנות.